Fredsprisen til Dr. Mukwege

JOINs gratulasjon av Dr. Dennis Mukwege med fredsprisen. JOIN bygget fistulaavdelingen ved Panzi sykehus i 2006 og trente kirurger ved sykehuset, og har vært en viktig støttespiller for Mukwege i mange år.
Den kongolesiske kirurgen Dr. Denis Mukwege som leder Panzi Hospital, har vært en sterk talsmann for kvinnelige ofre for den brutale krigen i DR Kongo i en årrekke. Bistandsorganisasjonen JOIN good forces har i flere år samarbeidet med Dr. Mukwege. Blant annet har JOIN med støtte fra UD, utdannet leger ved Panzi Hospital. Disse arbeider nå ved fistula-avdelingen på Panzi Hospital og ved Kyeshero Hospital i Goma – begge er bygd av JOIN med støtte fra henholdsvis DFID og norsk UD.
 
Feltarbeiderne som sørger for at ofrene i denne krigen kommer til sykehuset og får medisinsk hjelp, er utrolig viktige aktører i dette arbeidet. I Nord Kivu ledes et stort nettverk av slike feltarbeidere av Mama Jeanne og Mama Jeanette. Disse har satt egen sikkerhet i fare ved å krysse frontlinjene for å hjelpe kvinner og barn som er utsatt for brutale overgrep under krigen i Øst-Kongo. Begge to ble nominert til Nobels fredspris i år.
 
- Vi i JOIN er stolte og ydmyke over at vi i mange år har fått mulighet til å støtte og samarbeide med Denis Mukwege.
Dette er en mann som skaper fred på grasrotplan og som utsetter seg selv for stor fare i sin tjeneste for å lindre nød. Som en sterk talsmann har han gjort verden oppmerksom på den enorme urett som rammer kongolesiske kvinner, sier daglig leder Fred Håberg i JOIN good forces.
 
- Mitt ønske er at mennesker over hele verden skal få høre vår stemme, og at de kommer oss i møte for å hjelpe oss.
Dette sier kongolesiske Jeanne Nakatche Banyere, som nå opplever å blitt hørt. Sammen med Jeannette Kahindu Bindu og Dr. Denis Mukwege har hun stått på i sin utrettelige kamp for å hjelpe krigsskadde kvinner og barn i Øst-Kongo. De to heltemodige kvinnene er bekymret for framtiden for de mange kongolesiske kvinnene som er ofre for denne ufattelige brutaliteten.
 
- Vi spør oss hva slags framtid de har, enkene og de foreldreløse barna, og hvordan vi skal hjelpe dem. Vi kongolesiske kvinner lider. Det vi ønsker er fred, og vår bønn er at det internasjonale samfunnet skal hjelpe oss, har Jeanette Kahindu Bindu tidligere uttalt.
 
Brutal og langvarig krig
Den over 20 år lange borgerkrigen i Øst-Kongo regnes for å være den dødeligste siden 2. verdenskrig, med mer enn 5 millioner mennesker døde. Mange av disse er kvinner og barn. Over 2,9 millioner er flyktninger i eget land. Titusenvis av kvinner og barn har også fått sine liv ødelagt gjennom brutale krigsvoldtekter. Mange av disse kvinnene er hjulpet tilbake til livet gjennom arbeidet til Dr. Denis Mukwege.
 
- Siden JOIN startet arbeid i DR Kongo har vi hjulpet mer enn 30 000 voldtatte kvinner og barn med livreddende hjelp, medisinsk støtte og hjelp til å leve livet videre. Dette har vært mulig gjennom den fantastiske innsatsen til lokale samarbeidspartnere og deres nettverk av feltarbeidere. Det er de som risikerer sine egne liv ved å krysse frontlinjer for å nå fram til ofrene, sier Håberg. 
 
 
BAKGRUNN:
I Øst-Kongo blir seksuell vold mot kvinner brukt som våpen i kampen om land og naturressurser. Ressurser verdensmarkedet etterspør. JOIN good forces har i mer enn 15 år spesifikt hjulpet ofre for seksuell vold å ta livet tilbake.
 
Bare siden 2015 har JOIN brukt 50 millioner kroner på å bedre forholdene for kvinner og barn i Øst-Kongo. 6 millioner har kommet fra private givere, resten fra Norad.
 
Fra juni 2015 til mars 2018 fikk 2336 kvinner i Kivu-provinsene psykososial assistanse etter å ha blitt utsatt for overfallsvoldtekt. 2062 kvinner fikk medisinsk behandling og 1751 fikk opplæring i inntektsskapende arbeid. 1231 ofre gjenvant sin fysiske helse, der 566 av dem måtte gjennom omfattende behandling ved Kyeshero-sykehuset i Goma. 588 overvant også traumet og den sosiale stigmaen voldtekten påførte dem, og 548 ble gjenforent med ektemann, familie og lokalsamfunn. 409 saker ble strafferettslig forfulgt, med 166 fellende dommer.
 
Så lenge urolighetene i Øst-Kongo fortsetter, vil kvinner fortsatt lide. 
 
KLIKK HER for å hjelpe voldtektsofre tilbake til livet!